Novosti

| « 2015 | 2016 » | sij | vel | ožu | tra | svi | lip | srp | kol | ruj | lis | stu | pro |

120 godina jači od mora

Listopad 21, 2016. - Pod sloganom „Viktor Lenac - 120 godina jači od mora“, u petak 21. listopada, uz nazočnost najviših državnih dužnosnika, inozemnih gostiju, poslovnih partnera i generacija bivših i sadašnjih zaposlenika, Brodogradilište Viktor Lenac obilježilo je svoju 120. godišnjicu rada.

Svojim su dolaskom svečanost Lenca uveličali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske g. Heri Bezić, veleposlanik Ruske Federacije, Nj. E. Anvar Azimov, izaslanik Veleposlanstva SAD-a, puk. Robert Mathers, župan Primorsko-goranske županije g. Zlatko Komadina, gradonačelnik grada Rijeke g. Vojko Obersnel i načelnica općine Kostrena Mirela Marunić.

„Povijest Brodogradilišta Viktor Lenac u velikoj mjeri odražava i povijest Kostrene, Rijeke i Hrvatske. Lenac je rastao i razvijao se s ovim krajem prošavši put od malog brodogradilišta Lazarus, koje je u riječkoj luci popravljalo ribarske i trgovačke brodove na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, do važnog odredišta na svjetskoj karti vodećih remontnih brodogradilišta. U ovih 120 godina Lenčevog putovanja, promjene u okruženju i unutar samog škvera bile su dramatične, no postoji jedna nepromjenjiva misao vodilja našeg postojanja – vrhunska kvaliteta, na siguran način i na vrijeme. I tu ne prihvaćamo kompromise. Naša pouzdanost i predanost izvrsnosti ostaju ključni razlog zašto nam se klijenti uvijek vraćaju i zašto naši poslovni partneri rado posluju s nama. Rezultati poslovanja to i potvrđuju jer, unatoč izazovnim vremenima, naši prihodi stabilno rastu posljednjih 5 godina i brodogradilište posluje pozitivno. Čak 98% našeg prihoda danas dolazi iz inozemstva čime smo se u 2015. godini svrstali na 25. mjesto najuspješnijih hrvatskih izvoznika. Bez podrške i razumijevanja naših dioničara to bismo teško postigli. Svim našim zaposlenicima i umirovljenicima te našim podugovaračima zahvaljujem na doprinosu da Lenac bude ovo što jest danas – institucija čije se ime izgovara s poštovanjem i sinonim za kvalitetu u svjetskim razmjerima“, izjavio je Aljoša Pavelin, predsjednik Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac.

„Svojim referencama i izvozom koji ostvaruje, domaća je brodogradnja, pa tako i „Lenac“ istaknuti dio nacionalnog gospodarstva. Uz još veću ugradnju domaće komponente, ova djelatnost imat će nezaobilaznu ulogu u jačanju hrvatskog gospodarstva“, poruka je predsjedničinog izaslanika g. Herija Bezića.

Župan Primorsko-goranske županije g. Zlatko Komadina podsjetio je kako je brodogradilište Viktor Lenac kroz 120 godina svoje povijesti othranilo cijele generacije obitelji radnika u brodogradilištu i kako je tu jedna od njegovih najvećih vrijednosti, te je zaposlenicima i upravi zaželio još cijeli niz desetljeća uspješnog rada.

„Brodogradilište Viktor Lenac oduvijek je dio Rijeke. Čak i nakon preseljenja na Martinšćicu, Lenac smo nastavljali doživljavati našim gradskim brodogradilištem. Njegova uloga u hrvatskoj brodogradnji i podrška hrvatskom moreplovstvu nezamjenjive su“, izjavio je gradonačelnik grada Rijeke g. Vojko Obersnel i čestitao svim zaposlenima ovu posebnu obljetnicu.

„Od svojeg dolaska u Kostrenu tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, brodogradilište Viktor Lenac diše s nama, u dobru i zlu. Uz radnike u samom brodogradilištu, ono posredno zapošljava i cijeli niz kooperanata koji su naši sugrađani, i nezamjenjiv je čimbenik u našem gospodarskom i društvenom životu. U ime općine Kostrena, čestitam Vam 120. godišnjicu rada“, rekla je Mirela Marunić, načelnica općine Kostrena.

Predsjednik Uprave Aljoša Pavelin dodatno je istaknuo kako je danas Viktor Lenac brodogradilište koje s optimizmom gleda u budućnost i sprema se za nove poslovne izazove. Po četvrti put sklopljen posao na modernizacijizapovjednog broda Šeste flote ratne mornarice Sjedinjenih američkih država, USS Mount Whitney, vrijedan 32 milijuna dolara osigurat će financijsku stabilnost i visoku zaposlenost kapaciteta. Ugovoreni poslovi ugradnje sustava za obradu balastnih voda na 3 ruska tankera vraćaju Lenac na rusko tržište gdje ga nije bilo nekoliko godina. Potencijal ruskog tržišta je veliki, a dolazak ruskog veleposlanika na Lenčevu proslavu daje naslutiti da brodogradilište ima ozbiljnu namjeru taj potencijal iskoristiti. Zahvaljujući svojoj infrastrukturi i stručnim ljudima Lenac je, osim remonta, u stanju kvalitetno realizirati i projekte vrlo složenih preinaka, koje će intenzivnije tražiti kroz pojačanu direktnu prodaju.

U vizualno i zvučno atraktivnom programu 120. godišnjice Viktor Lenca nastupila je pjevačica Katja Budimčić, plesačice na svili i klapa "Kontra", a vrhunac večeri bio je spektakularni ples s vatrom i zajednički bubnjarski performans radnika Brodogradilišta i "Zlih bubnjara" nadahnut svakodnevnom zvučnom i svjetlosnom kulisom napornog rada u brodogradilištu.